Uzosio Golubica predstavila trogodišnji program ” MOŽEMO I MI”

Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar održala je javnu prezentaciju trogodišnjeg programa pod nazivom „MOŽEMO I MI“ - Problemi i zadovoljavanje osoba s invaliditetom dana 21. srpnja 2017. godine u prostoru Udruge na adresi Velebitska 16a u Vukovaru. Nositelj ovog programa je Udruga za osobe s intelektualnim oštećenjem „Golubica“ Vukovar, a program se provodi u partnerstvu sa Gradom Vukovarom, Centrom za socijalnu skrb Vukovar i Javnom ustanovom za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara „Sportski objekti Vukovar“, čiji predstavnici su nazočili samoj prezentaciji. Sredstva  za provedbu programa osigurava Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, za što je za prvu godinu provedbe osiguran iznos od 220.000,00 kuna.

Glavni ciljevi programa su poboljšanje kvalitete življenja osobama s intelektualnim oštećenjima, povećanje kvalitete socijalnih usluga izvaninstitucionalne skrbi i razvoj suradničkih odnosa među partnerima i suradnicima.

Provedba programa predstavlja razvoj alternativnih inovativnih usluga (formiranje kluba rekreativaca s IO) namijenjenih osobama s intelektualnim oštećenjima, koja doprinosi poboljšanju fizičke, psihičke i zdravstvene sposobnosti korisnika kao preduvjet za ostanak u svome domu, odnosno u trenutnom izvaninstitucionalnom obliku skrbi. Provedbom programa povećava se kvaliteta socijalnih usluga poludnevnog boravka i organiziranog stanovanja koje pruža nositelj programa, te osigurava prevencija institucionalizacije kako za korisnike socijalnih usluga kod nositelja programa, tako i za osobe s intelektualnim oštećenjima koji su u svojim domovima.

Programom se pružaju usluge psihofizičke rehabilitacije: sportsko rekreativnih aktivnosti, kineziterapije, zdravstvenog programa i socijalizacijskih aktivnosti osobama s IO.

Aktivnosti će se provoditi u prostoru Udruge, prostoru KK Dunavski raj Vukovar i objektima JU Sportski objekti Vukovar, kao i drugim mjestima u okviru organiziranih natjecanja.

Rad sa korisnicima provodio bi se svakodnevno u trajanju od 4 sata.

Vježbe će se izvoditi pod stručnim nadzorom, a sve će biti prilagođeno i odmjereno imajući u vidu motorički status svakog korisnika te njegovu sposobnost praćenja i izvođenja. Sve ove aktivnosti usmjerene su na individualni rad, formiranje tima, jačanje timskog rada, integraciju korisnika, jačanje njihova natjecateljskog duha, koje su dalje osnova za njihovo bolje psihofizičko stanje.

Program je namijenjen osobama s intelektualnim oštećenjima starijim od 15 godina koji se vode u evidencijama Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjima „Golubica“ Vukovar, Grada Vukovara i Centra za socijalnu skrb Vukovar.

Nakon službenog predstavljanja programa, novozaposlene osobe po prigramu Davor Nemet, prvostupnik fizioterapije i Josipa Škvarić, magistra primarnog obrazovanja u prostorima sportske dvorane partnerima i posjetiteljima prezentirali su dio programskih aktivnosti, te uputili poziv svim zainteresiranima da se pridruže našim aktivnostima.