GOLUBICA NA LJETOVANJU U VIRU

„Sportsko-rekreativno-zdravstveni kamp VIR 2018“ članovi UZOSIO GOLUBICA Vukovar proveli su u odmaralištu Gradskog društva Crvenog križa Pakrac „Cvrčak“ na otoku Viru u vremenskom razdoblju od 25.06.-04.07.2018. godine. U kampu je sudjelovalo ukupno 35 osoba s intelektualnim oštećenjima, od kojih 27osoba s područja Grada Vukovara, a ostali članovi prijateljskih udruga sa područja grada Osijeka. Pored osoba s intelektualnim oštećenjima u kampu su sudjelovali stručni djelatnici, volonteri, roditelji i skrbnici.

Deset ugodnih dana u kampu je provedeno kroz niz osmišljenih i prilagođenih sportskih, rekreativnih, kreativnih i zdravstvenih sadržaja prilagođenih potrebama, mogućnostima i željama korisnika. Tijekom boravka u kampu provodili smo i aktivnosti sadržane u programu „MOŽEMO I MI“ koji financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku – svakodnevno razgibavanje kroz jutarnju tjelovježbu i zumba ples, organizirali smo „školu plivanja“, kupanje i igre loptom u moru, boravak uz društvene igre na plaži, vožnju pedalinom, ali i prikupljanje različitih školjaka i ostalih prirodnih materijala za izradu ukrasnih i uporabnih predmeta, vožnja brodicom oko otoka Vira, šetnje, odlaske na sladoled, izlet u Zadar, prezentaciju sposobnosti korisnika kroz program „pokaži što znaš“, kao i ove godine neizostavno navijanje za hrvatsku reprezentaciju.

Boravak u kampu tijekom 10 dana svakako pridonosi poboljšanju zdravstvenog stanja osobama s IO, svakodnevne vježbe pod vodstvom prvostupnika fizioterapije također značajno utječe na zdravstveno stanje korisnika, rad u radionicama pod stručnim vodstvom rehabilitatora poboljšava motoričke aktivnosti korisnika, a organizirani izleti usmjereni su na edukaciju korisnika. Sve značajke organiziranja projekta od važnosti su za kvalitetu osobnog života i zdravlja korisnika,  osoba s intelektualnim oštećenjem

Vjerujemo da smo ovim projektom djelovali i na promjenu svijesti šire društvene zajednice sa svrhom potpore integriranja osoba s intelektualnim oštećenjem u lokalnu zajednicu. Kroz međusobnu komunikaciju, razvoj i stjecanje prijateljstva, razmjenu iskustava, izražavanje vlastitog mišljenja, doprinosit će se povećanju samoizražavanja, sigurnosti i samopouzdanja.

Boravak u kampu vidimo kao vrlo uspješan i koristan kako za naše korisnike tako i za one koji rade s njima, te se nadamo da ćemo i iduće godine uspjeti realizirati ovakav projekt!