Društveni centar IN – Radionice u UZOSIO Golubica Vukovar

05.05.2021. godine, održane su slobodne aktivnosti. Tema ovih slobodnih aktivnosti bila je ˝ Košarka˝. Korisnici su pogledali par video zapisa o košarci, iz kojih su mogli saznati kako je košarka sport u kojem dva tima sastavljena od pet igrača, pokušavaju ostvariti što više bodova ubacivanjem lopte kroz obruč koša pod organiziranim pravilima, a kada se to dogodi onda govorimo o košu. Do bodova se dolazi ubacivanjem lopte kroz obruč koša pod uvjetom da je lopta kroz obruč prošla odozgo. Momčad koja na kraju utakmice ostvari više bodova je pobjednik. Koš zabijen unutar luka vrijedi 2 boda, iza luka vrijedi 3 boda tzv. trica, a slobodno bacanje vrijedi 1 bod. Nakon odgledanih osnovnih dijelova košarke, pogledali smo i video zapis o hrvatskom legendarnom košarkašu Draženu Petroviću. Nakon što su korisnici pogledali video zapise, pokušali smo viđeno i na praktičnom primjeru napraviti kroz ubacivanje lopte u obruč koša.

06.05.2021. godine, održane su radionice plesa. Trenerica mažoret plesa na ovo radionici govorila je o šestom i sedmom stupnju tehniciranja štapom. Tako su korisnici mogli saznati kako je šesti stupanj tehniciranja sa štapom su vrlo teške figure, kao što su figure flipa, pri čemu se drugom rukom istovremeno izvodi najmanje figura, zatim figure vrlo teškog lebdenja štapa, pri čemu su prisutna tri od četiri elementa težine: visoko lebdenje, teško odbacivanje, teško prihvaćanje štapa ili zadatak i figure lansea s jednim okretom. Sedmi stupanj tehniciranja sa štapom su ekstremno teške figure, a to su: figure ekstremno teškog lebdenja štapa, pri čemu su prisutna sva četiri elementa težine: visoko lebdenje, teško odbacivanje, teško prihvaćanje štapa i zadatak, figure lansea s dva okreta, figure u kojima se štap konstantno rotira vratom, podlakticom i nadlakticom, a da pri konstantnoj vrtnji nema nikakvih kontakata prstima, šakom ili nekim drugim dijelom tijela i figure s trima štapovima (lebdenje tri štapa). Kao zanimljivost ove radionice trenerica je izdvojila kako djeca mlađe školske dobi savladaju samo prva četiri stupnja manipuliranja štapom te pojedine figure iz petog, šestog i sedmog stupnja i kako mažoretkinje prvo moraju znati vrtnju osmice i kuhanja kako bi mogle savladati sve ostale stupnje tehniciranja sa štapom. Nakon što su korisnici u obje grupe razgovarali sa trenericom, ponovili su dijelove koreografija sa mažoret palicama, pomponima i šarenim trakicama i opustili se uz veseli ritam glazbe.

 

07.05.2021. godine, održane su radionice likovno kreativne. Tema ovih radionica bila je ˝ Košara ˝. Vanjski suradnik je na ovu radionicu donio košaru. Korisnicima je prvi zadatak bio dobro proučiti košaru. Slijedeći zadatak bio im je nacrtati košaru kako je oni vide. Crtanje je umjetnost koja je ugodna i može biti dobar način da se s njime odmakne od svakodnevnog života. Povlačeći zakrivljene vodoravne linije koje se spajaju na oba kraja dobili su ure košare, a na kraju i samu nacrtanu košaru. Sve nacrtano su još podebljali sa olovkom kako bi istaknuli svoju nacrtanu košaru.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem ˝Golubica˝ Vukovar.