28.-30.04.2021. Društveni centar IN – Radionice u UZOSIO Golubica Vukovar

28.04.2021. godine, održane su slobodne aktivnosti. Tema ovih slobodnih aktivnosti bila je ˝ Čitanje ritma – četvrtinka, osminka i četvrtinska pauza ˝. Ritam je svuda oko nas. Priroda je prepuna ritamskih izmjena, a ljudi se s njim usklađuju. Gdje god je prisutan pokret, tu je i ritam. Ritam nas prati cijeli dan. Od ritma pranja zubi do ritma tipkanja po tipkovnici. Kada su korisnici saznali kako prepoznati ritam, mogli su ga uočiti i u umjetnosti. Nema glazbe bez ritma, a glazbi je jednako važna tišina kao i tonovi. Tišina u glazbi se zove pauza. Pauza ima svoje trajanje pa tako svaka notna vrijednost ima svoju pauzu. U glazbi je ritam izmjenjivanje notnih vrijednosti, tonova i pauza. Nakon teorijskog i praktičnog dijela aktivnosti, ostatak vremena korisnici su pjevali karaoke pjesama po želji.

29.04.2021. godine, održane su radionice plesa. Na ovoj radionici obilježili smo Svjetski dan plesa. Svjetski dan plesa slavi se od 1982. godine pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Obilježava se svake godine 29. travnja, na rođendan francuskoga plesača i koreografa Jean-Georgesa Noverrea. Nitko nije izumio ples. On je duboko u srcu svake kulture u povijesti. Najstarija svjedočanstva o plesu nalaze se na paleolitičkim špiljskim crtežima. Najraniji oblici plesa često su bili magijskoga značaja. U plesnim ritualima plesač je molio bogove da mu podare kišu, bogatiji urod, povećanje plemena i dr. Ples nas ispunjava veseljem i zadovoljstvom, te nam pomaže u smanjivanju stresa i utječe na naše pamćenje. Ples potiče kreativnost i izražavanje osjećaja. Ples nam ispravlja držanje, jača imunosni sustav, poboljšava kvalitetu sna, smanjuje napetost, stres i anksioznost. Poboljšava čovjekovo duševno zdravlje. Terapija plesom novija je disciplina nastala kao posljedica istraživanja koja su potvrdila da tijelo i um utječu na očuvanje zdravlja i nastanak bolesti. Zato je bitno je neprestano se kretati. Krećući se s drugima i promatrajući ih kako se kreću, možemo najbolje osjetiti njihove osjećaje, čitati njihove misli i povezati se s njihovom energijom. Nakon što su korisnici u obje grupe razgovarali sa trenericom o Svjetskom danu plesa i za što je sve ples dobar, ponovili su dijelove koreografija sa mažoret palicama, pomponima i šarenim trakicama i opustili se uz veseli ritam glazbe.

30.04.2021. godine održana je radionica likovno dramska. Povodom Dana Grada Vukovara koji se obilježava 3. svibnja održali smo likovno dramsku radionicu pod nazivom ˝ Voljeni grad ˝. Donoseći Statut Grada Vukovara gradski čelnici odlučili su da se 3. svibnja slavi kao Dan Grada Vukovara, jer je u crkvenom kalendaru toga dana blagdan svetih Filipa i Jakova. Stolna crkva u Vukovaru upravo nosi imena ova dva sveca koji su zapravo zaštitnici grada od 1723. godine, kada je započela izgradnja crkve sv. Filipa i Jakova. Korisnici su zajedno sa stručnim suradnicima razgovarali o njihovom najdražem Gradu. Što bi oni promijenili, što im se najviše sviđa i na druge bliske teme. Nakon toga korisnici su pogledali par video zapisa o Gradu kojeg najviše vole – Gradu Vukovaru.

30.04.2021. godine, održane su radionice likovno kreativne. Tema ovih radionica bila je ˝ Toplo – hladno˝. Na današnjoj radionici naši korisnici radili su kontrast boja toplo – hladno. Vanjski suradnik govorio je korisnicima koje su to tople boje, a koje hladne. Te da su crvena, narančasta i žuta boje sunca i vatre, a zelena, plava i ljubičasta su boje vode i leda. Nakon uvodnog dijela, korisnici su nacrtali ribe te ju obojali u jednu hladnu i jednu toplu boju po želji. Kako su nam ispali radovi, možete pogledati na fotografijama.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem ˝Golubica˝ Vukovar.