28.01.2021. DRUŠTVENI CENTAR IN – Radionice u UZOSIO Golubica Vukovar

25.01.2021. godine, održane su slobodne aktivnosti. Na ovotjednim slobodnim aktivnostima korisnici zajedno sa stručnim suradnicima razgovarali o rukometu, što sve znaju o tom sportu, koji im je najomiljeniji igrač i dr. Saznali su da postoji rukomet na pijesku i njegova pravila igre. Na drugom djelu aktivnosti imali smo vremena da naši korisnici naprave ili oboje crteže na temu rukometa. 

 25.01.2021. godine, održane su radionice likovno kreativne. Tema ovih radionica bila je ˝Crtanje gravitacijom˝. Vanjski suradnik je za ovu radionicu odlučio da naši korisnici crtaju gravitacijom. Za izradu i sam proces slikanja na ovoj radionici nisu bili potrebni kistovi, ruke na papiru, niti druga sredstva, već kako samo prije naveli sila gravitacije. Kako su nam radovi uspjeli s ovom tehnikom crtanja možete pogledati na fotografijama.  

 27.01.2021. godine održana je radionica likovno dramska. Na održanoj radionici, korisnici su pogledali kratki video zapis – ˝Zima je... ˝. Nakon pogledanog video zapisa, korisnici su razgovarali sa stručnim suradnicima zašto vole, a zašto ne vole zimu. Nakon razgovora o zimi odradili smo likovnu radionicu, na kojoj su korisnici crtežom mogli pokazati kako oni vide zimu.     

 27.01.2021. godine, održane su radionice plesa. Na prvom djelu radionice trenerica mažoret plesa govorila je o drugoj teoriji nastanka mažoretkinja, koja potječe iz Francuske. Prema toj teoriji dirigent stoji ispred paradnog vojnog orkestra i on je preteča mažoret plesu. Dirigent je iz svoje pozicije dirigira velikom palicom koje je zna biti dugačka i do dva metra te po sebi ima posebne ukrase, upravo te dirigentske palice najsličnije su današnjim mažoret - palicama. U samim počecima korištenje dirigentske palice bilo je u svrhu pokazivanja smjera orkestra te izvođenje žonglerskih figura. Kasnije su se od jednostavnijih promjena pravaca ili kuta štapa razvile sposobnosti okretanja i bacanja štapa. S vremenom se dirigentna palica u većini zemalja smanjivala radi vizualnog izgleda i praktičnosti kako i danas izgleda mažoret palica. No ipak, u nekim zemljama je dirigentna palica ostala u originalnom izdanju kakvom se i danas koristi za ples. Za kraj ovog teorijskog dijela trenerica nam je ispričala kako najpoznatije mažoretkinje koje koriste takvu originalnu dirigentsku palicu za ples su iz Južnoafričke republike, dok se u Europi takav izražaj zadržao u Poljskoj i Francuskoj. Na drugom djelu radionice korisnici su otplesali koreografiju koju su do sada naučili, te su počeli učiti dijelove nove koreografije sa mažoret palicama i pomponima.   

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta je isključiva odgovornosti Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem ˝Golubica˝ Vukovar.