26.-28.05.2021. Društveni centar IN – Radionice u UZOSIO Golubica Vukovar

26.05.2021. godine, održane su slobodne aktivnosti. Tema ovih slobodnih aktivnosti bila je ˝ Međunarodni dan Afrike ˝. Svake se godine 25. svibnja obilježava Međunarodni dan Afrike. Toga su datuma 1963.godine, 32 neovisne afričke zemlje u Adis Abebi jednoglasno izglasale rezoluciju Organizacije afričkog jedinstva, što je bio prvi korak povezivanja zemalja nakon dekoloniziranja. Drugi po veličini kontinent na svijetu danas ima 55 suverenih i neovisnih država u kojima, prema procjenama, živi oko 1,2 milijarde ljudi. Afrika je poznata po svojim prirodnim resursima i kulturnim dobrima, kao i demografskoj ekspanziji te siromaštvu koje je u mnogim zemljama posljedica dugogodišnjih ratova. Nakon razgovora o Africi, korisnici su uz pomoć stručnih suradnika izradili nastambe koje su bez prozora i koje po sebi imaju različite simbole, a svaki od simbola ima svoje značenje. Kako su našim korisnicima ispale nastambe od gline, možete vidjeti na fotografijama.

27.05.2021. godine, održane su radionice plesa. Trenerica mažoret plesa na ovo radionici govorila je o formacijskim strukturama u mažoret plesu. Formacija se može definirati kao pojam u kojem grupa plesača koja plesnim koracima i premještanjem unutar zadanog prostora tvori posebne oblike i figure. Osnovni formacijski oblici tima mažoretkinja su kvadrat, krug, pravokutnik, trokut. Formaciju čime kolone i vrste odnosno redovi. Te kolone i vrste mogu biti okrenute u svim smjerovima, u desnu, lijevu stranu, prema sredini i po dijagonalama. Poravnanje formacije održava se prema mažoretkinji koja se nalazi ispred, na udaljenosti s rukom u predručenju sa statičnim štapom koji se drži za gumeni stožac. U odnosu na mažoretkinju pored sebe s desne strane, udaljenost bi trebala iznositi za duljinu odručenja sa statičnim štapom koji se drži za gumeni stožac. Na taj način dobivamo optimalan razmak između redova i kolona, tj. međuprostor. Promjene u formacijama se odvijaju uz zrcalne plesne pokrete i tehniciranjem štapom na način da su mažoretkinje sinkronizirane. Način na koje se mažoretkinje kreću u svojim formacijama može se izvoditi na više načina: zaobilaženje vrsta i kolona, mimoilaženjem vrsta i kolona, križanjem vrsta i kolona, kruženjem u lijevu i desnu stranu te na druge načine uz plesne pokrete. Nakon što su korisnici u obje grupe razgovarali sa trenericom o formacijskim strukturama u mažoret plesu, ponovili su dijelove koreografija sa mažoret palicama, pomponima i šarenim trakicama i zaplesali uz veseli ritam glazbe.

28.05.2021. godine, održane su radionice likovno kreativne. Tema ovih radionica bila je ˝ Rekompozicija ˝. Vanjski suradnik je na ovoj radionici govorio o kompozicija, koja je raspored i odnos dijelova u cjelini i rekompoziciji koja je prerazmještaj elemenata kompozicije. Za primjer je naveo razmještaj namještaja u radionici koja nakon toga izgleda drugačije iako je namještaj ostao isti. Korisnici su na ovoj radionici imali zadatak iz letaka izrezati dijelove koje su htjeli i lijepiti ih na papir te stvarati osobnu rekompoziciju na papiru.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem ˝Golubica˝ Vukovar.