24. – 26.02.2021. DRUŠTVENI CENTAR IN – Radionice u UZOSIO Golubica Vukovar

24.02.2021. godine, održane su slobodne aktivnosti. Na prvom djelu slobodnih aktivnosti, korisnici su učili kako vezati vezice. Uz malo truda uspješno su savladali jednu od tehnika. Nakon toga i sami su bili kreatori te su ˝dizajnirali˝ svoje tenisice. A za kraj slobodnih aktivnosti pogledali su nekoliko video zapisa o nastanku i proizvodnji Startasica. 

 25.02.2021. godine, održane su radionice plesa. Na radionici plesa naša trenerica govorila je o Hrvatskom mažoret savezu (HMS). 1999.godine HMS je preuzeo sve pravilnike natjecanja, suce i infrastrukturu bivšeg saveza, Hrvatska udruga mažoretkinja (HUM). HMS savez je član EMA-e. Državna prvenstva mažoretkinja Hrvatske pod vodstvom HMS-a održavaju se svake godine u drugom gradu. Naši korisnici saznali su da je danas u Hrvatskoj poznato oko 100 mažoret sastava koji broje preko 10 000 mažoretkinja. Unutar jednog tima djeluju 4 sastava raspodijeljena po dobi. Najstariji, seniorski sastav prima članice u dobi između 15 i 25 godina, juniorski sastav u dobi između 12 i 14 godina, kadetski sastav između 8 i 11 godina, te najmlađi sastav koji prima članice u dobi između 4 i 7 godina. Neki savezi broje članice i u veteranskom sastavu. Na drugom djelu radionice korisnici su uz vesele glazbene zvuke plesali sa mažoret palicama i pomponima.    

 26.02.2021. godine održana je radionica likovno dramska. Na ovoj radionici naši korisnici su imali priliku saznati nešto o Japanskoj trešnji kroz video zapis kojeg su pogledali. Ona je jedna od 353 biljnih vrsta roda Prunus podrijetlom je iz Kine, uvezena je u Koreju, neke države SAD-a i Japan. U Japanu postaje simbol dolaska proljeća, tradicionalnog praznika Sakura. Nakon teorijskog dijela napravili su svoju cvjetnu granu Japanske trešnje.   

 26.02.2021. godine, održane su radionice likovno kreativne. Tema ovih radionica bila je ˝Šarene kravate˝. Vanjski suradnik na ovoj radionici govorio je o kravati. Kravata je dekorativni odjevni predmet, oblika vrpce, koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađena je od svile ili nekog drugog platna. Kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom. Europom se raširila u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiva kao modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi, pa se na njihovom jeziku naziva cravate, a kasnije se našla i u drugim europskim jezicima pod sličnim nazivima.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost  Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem ˝Golubica˝ Vukovar.