17.12.2019. JAVNA KAMPANJA ZA PODIZANJE SVIJESTI O OSOBAMA S INVALIDITETOM – INTELEKTUALNIM TEŠKOĆAMA

U organizaciji Hrvatskog saveza udruga osoba s intelektualnim teškoćama na kojoj su nazočili i naši predstavnici, održan je kvalitetan skup u Zagrebu, pod nazivom javna kampanja za podizanje svijesti o osobama s invaliditetom – intelektualnim teškoćama.
Raznovrsne teme koje su u djelokrugu udruga članica saveza pokazale su što sve udruge rade, što sve udruge mogu raditi i potvrdile da su udruge često zamjena sustavnih rješenja u pružanju socijalnih usluga.
Sudionici su imali prilike čuti stručna predavanja prof.dr.sc. Daniele Bratković, ERF o kvaliteti života osoba s intelektualnim oštećenjima, te predavanje na temu rane intervencije doc.dr.sc Ljiljana Pintarić, ERF.
Također, prezentacije kolega iz suradnih udruga na temu poludnevnog boravka, mobilnog stručnog tima podrške, osobne asistencije, zapošljavanja na otvorenom tržištu rada, te pogledati kratke filmove o životu o zajednici.
Temu organiziranog stanovanja prema programu trebala je predstaviti udruga iz Ludbrega, no kako su predstavnici iste opravdali izostanak, radi važnosti ove socijalne usluge kratko predavanje održala je Ivana Azenić Dubravčić ispred naše udruge, te dala konkretne primjere i moguće odgovore na pitanja “gdje ćemo s djecom kada nas više ne bude”.

Ponovno smo vidjeli da naše udruge doista rade u interesu osoba s intelektualnim oštećenjima, te zaključili kako je nužno i nadalje raditi na poboljšanju kvalitete rada, te priznanju toga rada i od relevantnih institucija – mi jesmo samo udruge, ali radimo posao koji nije “samo” rad udruge, nego je važan dio sustava.

Po završetku kampanje uslijedio je Božićni domjenak za sve prisutne.