16. 02. 2011. PRAVOBRANITELJICA ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Predstavnici Hrvatskog saveza udruga za osobe s mentalnom retardacijom članovi Glavnog odbora, Mirjana Jakovčev predsjednica, Tomislav Velić potpredsjednik, Darinka Pinjuh i Ivica Azenić primljeni su kod Pravobraniteljice za osobe s invaliditetom Anke Slonjšak. Prijemu su nazočile i suradnice – savjetnice pravobraniteljice. Poslije kratkog uvoda i upoznavanja sa radom ureda pravobraniteljice, mi smo pojedinačno prezentirali rad našeg Saveza i naših Udruga te domaćine upoznali sa najčešćim problemima kojima se susrećemo. Susret je trajao više od dva sata u veoma prisnoj, opuštenoj i ugodnoj atmosferi. Pravobraniteljica je obećala da će sa suradnicima doći u posjet našim Udrugama, prije svega onima koje su potpisale Ugovor o međusobnoj suradnji sa Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi o pružanju usluga korisnicima.

16. veljače pravobraniteljica, njezina zamjenica i savjetnice održale su sastanak s Mirjanom Jakovčev, predsjednicom Hrvatskog saveza udruga osoba s mentalnom retardacijom i članovima Glavnog odbora Saveza: gospodinom Tomislavom Velićem, gospodinom Ivicom Azenić i gospođom Darinkom Pinjuh. Na sastanku su razmijenjene informacije o radu Ureda i smjernicama rada novog vodstva Saveza, njihovih udruga članica te problemi s kojima se susreću osobe s mentalnom retardacijom.
Pravobraniteljica je predstavila djelokrug rada i aktivnosti Ureda posebno se osvrnuvši na nadležnosti vezane uz Zakon o suzbijanju diskriminacije. Izrazila je potrebu informiranja udruga osoba s invaliditetom o mogućnostima borbe za njihova prava koji im Zakon pruža.
Predsjednica Saveza gospođa Jakovčev predstavila je Savez. Savez okuplja 31 udrugu za osobe s mentalnom retardacijom iz cijele Hrvatske. U sklopu udruga djeluje 36 klubova za osobe s MR koji su podrška osobama i njihovim obiteljima na lokalnoj razini.
Savez okuplja 10 000 članova osoba s MR uz članove njihovih obitelji, a prvenstveni mu je zadatak lobiranje kroz promjene zakona.
Na sastanku su istaknuli predstavnici Saveza kako su osobe s mentalnom retardacijom u nepovoljnijem položaju nego ostale osobe s invaliditetom. Istaknuto je da je osobe teško kategorizirati jer su njihove intelektualne razine vrlo različite pa se ne mogu zagovarati jednaka rješenja za sve bilo u smislu života u obitelji, uz potporu ili organiziranom obliku stanovanja.
Prvenstveni naglasak ne bi smio biti na zatvaranju postojećih ustanova socijalne skrbi nego razvijanju mreže socijalnih usluga u zajednici koje bi omogućile osobama život u obitelji i zajednici.
Predstavnici Saveza su izrazili mišljenje kako bi roditelje trebalo pitati što im treba da bi se poboljšala kvaliteta života osoba s mentalnom retardacijom. Istaknuli su da se ne mogu sve osobe uključiti u programe samostalnog stanovanja pa čak niti u aktivnosti koje organiziraju klubovi. Nisu za trenutno zatvaranje institucija koje su se osuvremenile, otvorile društvu i ne može se više govoriti da su segregirajuća sredina.
Hrvatski savez je član udruge Inclusion Europe, prate i podržavaju moderne trendove inkluzije, ali ne pod svaku cijenu. Kritiziraju najave o zatvaranju škola i ustanova bez da se prethodno osmisle potrebne alternativne usluge.
Razgovaralo se o problemima zapošljavanja osoba s mentalnom retardacijom, teškoćama u ostvarivanju zdravstvene zaštite, posebice stomatološke zaštite. Predstavnici Saveza su upozorili na nesigurnost provođenja programa preko projekata pri čemu udruge ne mogu zaposlenima niti korisnicima jamčiti nastavak programa.
Sastanak je bio nastavak uspješne neformalno uspostavljene i bliske suradnje Ureda i Saveza.

Izvor: www.posi.hr