14.-16.04.2021. Društveni centar IN – Radionice u UZOSIO Golubica Vukovar

14.04.2021. godine, održane su slobodne aktivnosti. Korisnici su na ovim slobodnim aktivnostima imali priliku biti na tabletima, laptopima i računalu. Za početak aktivnosti morali su upaliti odabrano: tablet, laptop ili računalo. Nakon što su uspješno savladali prvi korak, drugi korak bio im je pronaći word, a nakon što su ga pronašli pisali su u njemu svoje osobne podatke. Cilj ovih slobodnih aktivnosti bio nam je upoznati korisnike sa najosnovnijim dijelovima informatike. Kako osim igrica mogu raditi mnogo zanimljivih aktivnosti na tabletima, laptopima i računalu, a koje ćemo raditi u nadolazećim radionicama.

15.04.2021. godine, održane su radionice plesa. Trenerica mažoret plesa na ovoj radionici govorila je o prva tri stupnja za tehniciranje štapom. Prvi stupanj tehniciranja sa štapom su svi oni pokreti štapom i strukture u kojima se štap ne rabi dinamično već ga se statično drži u ruci i njime se, zajedno s rukom, čine pokreti gore – dolje, na stranu i sl. To su zapravo one figure koje bi se mogle izvoditi i bez rekvizita ili s nekim drugim rekvizitom. Drugi stupanj tehniciranja sa štapom su osnovne figure. Vodoravna vrtnja tzv. kuhanje i okomita vrtnja tzv. osmica, te ostale finese tih vrtnji jednom rukom ( npr. od tijela, k tijelu, u raznim smjerovima i sl.). Treći stupanj tehniciranja sa štapom su jednostavne figure kao što su: Figure podržavanja okomite vrtnje ispred tijela, tzv. sunce i to u svim kombinacijama (iza leđa, iznad glave i s polu okretom). Figure okomite vrtnje uz obilježavanje kružnice ispred tijela, tzv. zvjezdica i to u svim kombinacijama (osnovna, ubrzana, iza leđa, ispod noge u različitim varijacijama). I figure kraćeg i izuzetno jednostavnog lebdenja (kada štap nema kontakta ni sa kojim dijelom ruke neko vrijeme) pri čemu odbacivanje i prihvaćanje štapa mora biti izuzetno jednostavno. Nakon što su korisnici u obje grupe razgovarali sa trenericom o prva tri stupnja tehniciranja štapom, ponovili su dijelove koreografija sa mažoret palicama, pomponima i šarenim trakicama.

16.04.2021. godine održana je radionica likovno dramska. Na ovoj radionici obilježili smo Svjetski dan glasa. Korisnici su imali priliku pogledati video zapis i razgovarati sa stručnim suradnicima o glasu. Svake se godine 16. travnja obilježava Svjetski dan glasa (Word Voice Day, WVD) s ciljem osvještavanja važnosti pravilnog vokalnog ponašanja u svakodnevnom životu čovjeka. Svjetskim danom glasa podižemo svjesnost društva o prevenciji, liječenju i vokalnoj terapiji poremećaja glasa te se ističe nužnost provedbe interdisciplinarnih znanstveno-istraživačkih aktivnosti s ciljem kontinuiranog prikupljanja novih spoznaja o glasu i vokalnoj patologiji.

16.04.2021. godine, održane su radionice likovno kreativne. Tema ovih radionica bila je ˝ Osno simetrija˝. Vanjski suradnik na ovoj radionici želio je da se korisnici poigraju sa osnom simetrijom. A3 papir preklopio je na dva jednaka dijela, zatim je nacrtao razne oblike te je korisnicima zadao zadatak da što je više moguće isto nacrtaju na drugu stranu papira, te da obojaju po želji.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem ˝Golubica˝ Vukovar.