12.-14.05.2021. Društveni centar IN – Radionice u UZOSIO Golubica Vukovar

12.05.2021. godine, održane su slobodne aktivnosti. Tema ovih slobodnih aktivnosti bila je ˝ Zaboravljena igra – pikule˝. Negdje ih zovu pikule, negdje klikeri, šćinke, frenje ili špekule. To je društvena igra djetinjstva naših korisnika, a pravila igre su vrlo jednostavna. Iskopa se jamica, rupa u zemlji, u koju treba ubaciti pikulu i potom gađati protivničke. Postoji više varijacija igre, nekada je svako mjesto, pa i ulica, imala svoja pravila, turnire i velemajstore. Nakon što su korisnici pogledali video zapis o pikulama i sami su se okušali u igri, te pokazali svoj natjecateljski duh.  

 13.05.2021. godine, održane su radionice plesa. Trenerica mažoret plesa na ovo radionici govorila je o strukturi koraka u mažoret – plesu. Tako su korisnici radionice mogli saznati kako se mažoret ples može nazvati i step by beat plesom. To znači da se jedan korak izvodi na jednu dobu (beat,udarac). Ritam se može mijenjati unutar određene glazbe, ali ritmička ujednačenost mora ostati ista 8 beatova tj. udaraca tvori jednu osmicu. Osmica u mažoret plesu označava glazbeno – ritmičku strukturu, tj. osnovnu koreografsku jedinicu. Koračanje se izvodi na način da se podiže noga savijanjem u koljenu, prije prijenosa težine tijela na tu nogu. Koračanje počinje lijevom nogom na prvu dob. Danas se u mažoret plesu mogu vidjeti plesni koraci iz gotovo svih plesnih izričaja, klasičnih i suvremenih plesnih izričaja, no potrebno ih je prilagoditi specifičnostima ovoga plesa. Trenerica je posebno istaknula nekoliko najosnovnijih plesnih elemenata koje mažoret sastavi uključuju u svoje koreografije, a to su: chasse, kick-ball-change, cha-cha korak, samba korak, itd. Nakon što su korisnici u obje grupe razgovarali sa trenericom o strukturi koraka u mažoret plesu, ponovili su dijelove koreografija sa mažoret palicama, pomponima i šarenim trakicama i opustili se uz veseli ritam glazbe.    

 14.05.2021. godine, održane su radionice likovno kreativne. Tema ovih radionica bila je ˝ Ćup ispunjen slovima ˝. Vanjski suradnik je na ovu radionicu donio ćup. A to je posuda, obično od pečene gline. Služi za pohranu tekućine kao što su vino ili ulje, a u zadnje vrijeme i kao ukras. Korisnicima je prvi zadatak bio nacrtati olovkom ćup kojeg vide, a nakon toga ispuniti ga slovima u različitim bojama. Kako su radovi uspjeli možete vidjeti na fotografijama.  

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem ˝Golubica˝ Vukovar.