10. – 12.03.2021. DRUŠTVENI CENTAR IN – Radionice u UZOSIO Golubica Vukovar

10.03.2021. godine, održane su slobodne aktivnosti. Tema ovotjednih slobodnih aktivnosti bila je ˝Pravilno postavljanje stola˝. Kako bi za vrijeme obroka uživali u svim osjetilima hrane, važno je lijepo postaviti stol. Zato smo korisnicima na ovoj aktivnosti stavili na stol podmetače, tanjure, žlice, noževe, čaše. Te smo razgovarali što nam je sve potrebno i gdje se što postavlja na stolu. Na kraju kada su savladali pravilno postavljanje stola, zamotali su salvete jednom od ponuđeni tehnika.  

 11.03.2021. godine, održane su radionice plesa. Na radionici plesa naša trenerica govorila je o Flamenku. Flamenko je španjolski glazbeni žanr kojeg karakteriziraju snažan, ritmički ton, popraćen podjednako izražajnom pjesmom i koji se često izvodi zajedno s jednako strastvenim stilom plesa kojeg karakteriziraju snažna i graciozna izvedba s često složenim radom ruku i nogu. Zatim su se upoznali sa kastanjetama, a to su udaraljke koje se ne sviraju po notama. Izrađuju se od tvrdog drveta. Imaju oblik školjkice. Nakon teorijskog djela na drugom djelu radionice korisnici su imali priliku pogledati video o Flamenku te plesati ples uz kastanjete. U nastavku radionice ponovili su dijelove koreografija sa mažoret palicama i pomponima.   

 12.03.2021. godine održana je radionica likovno dramska. Tema likovno dramske radionice bila je ˝Proljetnice˝. Proljetnice su vjesnici proljeća i lijepog vremena, a čim pomole svoje šarene glave nakon duge zime dočekamo ih s oduševljenjem. No, pritom na umu treba imati i jednu vrlo važnu stvar - ove su biljke uglavnom zaštićene i treba ih vrlo oprezno brati. Nakon pogledanog video zapisa naši korisnici napravili su svoje teglice proljetnica i ponovili koje sve proljetnice poznaju i koje su im najdraže.    

 12.03.2021. godine, održane su radionice likovno kreativne. Tema ovih radionica bila je ˝Pisanice˝. Vanjski suradnik na ovoj radionici govorio je o zbirkama pisanica. Jedna od najljepših, najvećih i najvrjednijih zbirki pisanica u Europi nalazi se u zagrebačkome Etnografskom muzeju. Najstarija pisanica je iz Beča, a potječe iz 1847. godine. koja je bila dar biskupa Josipa Jurja Strossmayera. Zatim su napravili pisanice s geometrijskim i slobodnim oblicima na izrezanom kartonu u obliku pisanice.       

Kako nam je bilo na radionicama možete pogledati na fotografijama.  

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem ˝Golubica˝ Vukovar.