03. – 05.03.2021. DRUŠTVENI CENTAR IN – Radionice u UZOSIO Golubica Vukovar

03.03.2021. godine, održane su slobodne aktivnosti.  Na slobodnim aktivnostima naši muški korisnici učili su kako vezati kravatu. Kravata se može vezati na različite načine. Kod svih vezanja kravate zajedničko je da bi kravata nakon vezanja trebala biti dužine do remena ili sasvim malo preko remena. Također, su korisnici saznali za Kralj Tomislav – jednostruki čvor i dvostruki čvor. Kralj Tomislav jednostruki čvor na kravati je tanji i lakši za vezanje. Slaže se sa tankim ili ne previše debelim kravatama i nosi sa košuljama otvorenih ovratnika. Kralj Tomislav – dvostruki čvor koji još ima i naziv Windsor čvor, na kravati je za posebne prilike. Kompliciraniji je za vezanje, veći i treba da stoji čvrsto vezan između dva dijela ovratnika. Trokutastog oblika i elegantan, nosi se sa košuljama klasičnih ili širih ovratnika. Naše ženske korisnice na slobodnim aktivnostima učile su vezati šalove ili marame. Šalovi ili marame omiljeni su modni detalj većine žena. Uz činjenicu da nam griju vrat, zahvaljujući njima možemo osvježiti izgled. Naše korisnice su uz pomoć stručnih suradnika isprobale nekoliko načina vezanja i nošenja marama.

04.03.2021. godine, održane su radionice plesa.  Na radionici plesa naša trenerica govorila je  o Prvim riječkim mažoretkinjama (PRM). Jedan od najstarijih mažoret timova u Republici Hrvatskoj jesu Prve riječke mažoretkinje koje su osnovane 1995. godine. One su prepoznatljive među hrvatskim timovima po svome hodu, popularno zvanom „riječki hod“ i po svom specifičnom stilu plesa, kojeg je od početka stvaranja koreografija za Prve riječke mažoretkinje razvijao Joža Komljenović. On je spajao modernu glazbu s baletnim pokretima i elementima folk plesa. Nakon njegove smrti, ulogu koreografkinje je preuzela plesna pedagoginja Dolores Bugarin. Prve riječke mažoretkinje, u lipnju svake godine, u sklopu obilježavanja Dana sv. Vida, zaštitnika grada Rijeke, obilježavaju svoju godišnjicu od osnutka početka koračanja i plesa. Tim činom, svečanom Kapijadom, Prve riječke mažoretkinje izriču zakletvu gradu Rijeci. Nakon teorijskog djela  na drugom djelu radionice korisnici su uz vesele glazbene zvuke plesali sa mažoret palicama i pomponima.

05.03.2021. godine održana je radionica likovno dramska. Tema ovotjedne likovno dramske radionice bila je ˝Dan žena˝. Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Prvi Dan žena je obilježen 8. ožujka 1909. u SAD-u. Nakon teorijskog djela naši korisnici izradili su buketiće od cvijeća kala – koje su sami uz pomoć stručnih suradnika napravili.

05.03.2021. godine, održane su radionice likovno kreativne. Tema ovih radionica bila je ˝Neobične ptice˝. Vanjski suradnik  na ovoj radionici govorio je o neobičnim pticama. Nakon toga tko je htio precrtao je ili nacrtao pticu po svojoj želji, ali je unutar nje morao nacrtati oblike te ih obojati. Kako izgledaju neobične ptice naših korisnika, možete pogledati na fotografijama.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Sadržaj teksta je isključiva odgovornost  Udruge za osobe s intelektualnim oštećenjem ˝Golubica˝ Vukovar.